Kitap Tanıtımı |
Belde halkının ortak yerel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş, organları halk tarafından seçilerek oluşturulan belediye yönetimleri, kuruluş, görev ve yetkileri "yerinden yönetim" ilkesine uygun olarak yasayla düzenlenen kamu tüzel kişileridir.
Yönetim sistemimiz içinde ayrı bir yere sahip olan belediyeler, ülkemizde demokrasi bilincinin gelişmesi sürecine büyük katkılarının yanısıra, kamu hizmetlerinde etkinlik ve verimliliğin artırılmasında da önemli işlevler yüklenmiştir.
Bu çerçevede belediyelerin görevleri esas itibariyle sosyal, kültürel, çevresel ve fiziksel nitelikleri ile yaşanmaya değer kentlerin yaratılması ve varlıklarının sürdürülmesi noktalarında yoğunlaşmıştır. Esasen ülkemizin geleceğinin sağlıklı ve düzenli bir kentleşmede yattığı bilinmektedir.
İşte bu kitabın hazırlanmasındaki temel amaç, ülkemizin yönetim sistemi içinde belediyelerimizin idari, mali ve hukuki yapısını mevcut yasalar ve genel yapı içinde ele alarak, belediyelerde seçimle işbaşına gelen yöneticilerden her düzeydeki personele kadar tüm yerel yönetimcilerimizin uygulamada karşılaştıkları sorunların çözümüne yardımcı olmaktır.
Kitap, giriş artı üç temel kısımdan oluşmaktadır. Girişte belediyelerin yönetim sistemimiz içindeki yeri ele alınmakta ve konu çeşitli yönleriyle incelenmektedir. Birinci kısımda; 5393 sayılı Belediye Yasası'na tabi belediyeler çeşitli boyutlarıyla ele alınıp incelenmektedir. İkinci kısımda, büyükşehir belediyeleri çeşitli yönleriyle incelenmektedir. Üçüncü kısım ise, gerek 5393 sayılı Yasa'ya tabi belediyeleri, gerekse 5216 sayılı Yasa'ya tabi büyükşehir belediyelerini ilgilendiren ortak konulara ayrılmıştır. Ayrıca kitap, okuyuculara ihtiyaç duyabileceği yargı kararları ve Bakanlık görüşleri ile çeşitli mevzuat hükümleriyle desteklenmiştir. |