Kitap Tanıtımı |
Harvard Üniversitesi tarih profesörlerinden Mark A. Kishlanskynin hazırladığı ve Türkçeye M. Kürşad Atalar tarafından kazandırılan Batının Kaynakları adlı eser, AçılımKitap tarafından yayımlandı. Kitabın, Batı Medeniyetinin felsefi, siyasi ve kültürel köklerini anlama noktasında Türk okuruna önemli katkıları olacağına kuşku yok. Kitap, orijinal eserlerden alıntılanan pasajlardan oluşuyor. Bu bakımdan, kitabın, Batı Medeniyetinin kaynaklarına ilk elden ulaşılması noktasında önemli bir işlevi olduğunu da söyleyebiliriz.
Kitabın bir diğer önemli işlevi de, sadece tarih bölümlerinde değil, siyaset bilimi, sosyoloji ve beşeri bilimler alanında da kitabın yardımcı kaynak olarak yararlanılması mümkündür. Zira içindeki metinlerin önemli bir kısmı felsefi ve siyasal düşüncenin önemli şahsiyetlerine aittir. Bunlar arasında, ilk elden, Aristo, Eflatun, Sokrat, Hobbes, Locke, Rousseau, Mill, Marx, Nietzsche, Freud, Sartre ve Fukuyamayı sayabiliriz. Ayrıca edebi metinlerden Homeros, Vergilius, Dante, Moliere, Soljenitsini, tarihsel belgelerden ise Kudüs Kuşatması, Somme Muharebesinden Sesler ve Srebrenica Katliamı ile ilgili metinleri sayabiliriz. Bunun yanısıra, kitapta dinsel metinler olarak İncil ve Tevratın önemli bölümleri yer almaktadır ki, seçilen bu pasajların Yahudi-Hıristiyan geleneğinden gelen Batı toplumlarının kültür kodlarını anlamak açısından son derece yararlı olacağına da kuşku yok. Bir diğer husus ise, İslamın da Batı Medeniyetinin kaynakları arasında yer aldığının ve Batı medeniyetini etkilemiş olduğu gerçeğinin üstü kapalı bir biçimde kabullenildiğidir.
Kitap iki ciltten oluşmakta ve özellikle de ikinci cilt, Aydınlanmanın başlangıç yıllarından modern döneme kadar geçen sürede etkili olmuş şahsiyetler ve olaylarla ilgili belgeleri ihtiva etmektedir. Bu bakımdan ikinci cildin özel olarak modernite okumaları bağlamında değerlendirilmesi de mümkündür. |