Kitap Tanıtımı |
Çalışmamızda, basın yolu ile kişilik haklarının ihlali ve bu ihlal nedeniyle doğan hukuki sorumluluk konusu gerek Türk hukuku gerekse uluslararası hukuklar ele alınarak değerlendirilmiştir. Her ne kadar, farklı uygulamalar göze çarpsa da aslında varılan sonuç değişmemekte ve basın özgürlüğünün sağlanması, kişilik haklarının engellenmemesi, basın yoluyla kişilik hakkı ihlallerinden doğan hukuki sorumluluğun bir haksız fiil sorumluluğu olduğu, bu sorumluluk sonucunda doğan zararın tazmin edilmesi gerektiği her çağdaş ve demokratik hukuk sisteminde kabul edilmektedir.
Burada korunması gereken iki önemli değer vardır: Kişilik Hakları ve Basın Özgürlüğü. Amaç, hukuk düzenlerinde bu iki önemli değer arasındaki dengenin kurulmasının sağlanması olmalıdır. Zira her iki değer de demokratik bir toplumun olmazsa olmazıdır. Bu nedenle iki değer arasındaki menfaat dengesi bu çalışmanın temelini oluşturmakta ve bu dengenin diğer ülke hukuklarında ve Türkiye'de nasıl sağlandığına ayna tutmaktadır. İncelenen tüm yerli ve yabancı kaynaklar göstermektedir ki, bu iki önemli değerin hukuki temeli uluslararası sözleşmelerle çizilmekte, aralarındaki denge ise genellikle mahkeme kararları ile kurulmaktadır.
Çalışmamızda hem Türk hukukunda hem de uluslararası sistemlerde, basın yoluyla kişilik haklarının ihlal edilmesi, bu ihlal nedeniyle doğan sorumluluk ve bu sorumluluk sonucunda başvurulacak hukuki yollar ile basın özgürlüğü-kişilik hakları ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır.
Kitapta Bulunan Konu Başlıkları
Basın Özgürlüğünün Tarihsel Gelişimi
Basın Özgürlüğünün Kişilik Hakları ile Sınırlandırılması
Türk Hukukunda Basın yolu ile Kişilik Haklarının İhlali
Türk Hukukunda Basın yolu ile Kişilik Haklarının İhlalinden Doğan Hukuki Sorumluluk
Kişilik Hakları İhlallerine Karşı Başvurulacak Yollar
Kıta Avrupası Hukukunda Kişilik Haklarının İhlali ve Sorumluluk
Anglo Amerikan Hukukunda Kişilik Haklarının İhlali ve Sorumluluk |