Kitap Tanıtımı |
Kitap, günümüzde Türk bankacılık sisteminde kullanılan Tekdüzen Hesap Plânına dayanmaktadır. İlk olarak temel muhasebe ilkeleri ele alınmış, temel varsayımlara ve muhasebe standartlarına değinilmiştir. Ardından malî tablo temel ilkelerine yer verilmiş, genel hükümler ve malî tablolarla raporlar, ilgili kavramlar açıklanarak ele alınmıştır.
Tekdüzen Hesap Plânında yer alan hesaplar grup bazında, yardımcı hesaplarıyla birlikte, açıklamalı olarak, örnek monografiler ve yevmiye kayıtlarıyla desteklenerek anlatılmıştır. Hesaplar; Dönen Değerler, Krediler, Yatırım Amaçlı Değerler ve Diğer Aktifler, Mevduat ve Diğer Yabancı Kaynaklar, Özkaynaklar, Faiz Gelirleri, Faiz Giderleri, Faiz Dışı Gelirler, Faiz Dışı Giderler ve Bilânço Dışı Hesaplar olarak gruplandırılmıştır.
Katılım bankası, yabancı ortaklı Türk bankası, Amerikan bankası Türkiye şubesi gibi çeşitli bankalara ait malî tablo örneklerine yer verilmiştir. Hesap açıklamalarında Bankacılık Kanununa sık sık atıfta bulunulduğundan, Kanunun incelenmesi tavsiye edilir. Aynı şekilde Karşılıklara İlişkin Yönetmelik de kullanıcılara referans olması açısından incelenmelidir.
Kitap; Banka Muhasebesi dersinin okutulduğu her seviyede yüksek öğretim kurumu için uygun olduğu gibi, aynı zamanda bankacılık mesleğini icra edenlere de yol gösterici niteliktedir. |