Kitap Tanıtımı |
Fransız Devriminin insanlığa armağanı olan "özgürlük, eşitlik, kardeşlik" günümüzde demokrasi, toplumsal eşitlik, evrensel hümanizm kavramlarıyla ifade ediliyor...Bunların geri dönmemecesine gerçekleştiklerini söylemek çok zordur. Peki hiç değilse bu formülleri giderek daha çok kullanmayı hedef alan geleceğin kapılarını açabilecek kavramsal anahtarlara sahip miyiz? Kitap, kapitalizmin kültürü, Avrupamerkezli olmayan bir tarih görüşü, Avrupa ve Ortadoğuda haraçlı ideoloji, Avrupa feodalizmi, Avrupamerkezcilik ve kölecilik, ulus kuramı ve çağdaş emperyalizmin bunalımı gibi sorunları tartışıyor..
Avrupamerkezcilik, yani modern toplumsal ideoloji ve kuramın öne sürdüğü, ama körelmeye yüz tutmuş evrensellik iddialarını açığa çıkarıyor.
Avrupamerkezciliğin bir eleştirisini yapmak tasarısı ancak, kapitalizmin hem tüm insan toplumlarının evriminin bilimsel bir açıklamasını ortaya koymak, hem de tüm insanlığa seslenecek bir gelecek projesi hazırlamak gibi ikili bir düzeyde gerçek, nesnel bir evrensellik ihtiyacı yarattığı kabul edilirse anlamlıdır. |