Kitap Tanıtımı |
Soğuk Savaş sonrası dönemin en merak uyandıran konularından birisi geleneksel olmayan tehditlerin ve sorunların ön plana çıkması ile Avrupa Birliğinin dünya siyasetinde önemli bir rol oynayıp oynamayacağıdır. Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası ile Avrupa Komşuluk Politikasının geliştirilmesi, ABnin hem bölgesel hem de muhtemel küresel aktör olmasına yönelik önemli adımlar olarak görülmüştür. Bu kitapta Avrupa Birliğinin komşuları ile ilişkilerindeki başlıca dinamikler değişik perspektiflerden incelenmektedir. Bu kitabın amacı, Avrupa Komşuluk Politikasının ötesine geçen analizler yapabilmektir. Tek bir bölge veya sadece Avrupa Komşuluk Politikası üzerine yazılan diğer kitapların aksine, bu yayında; Rusya, Ukrayna ve Belarustan Kuzey Afrikaya; Batı Balkanlardan Güney Kafkasyaya ve Orta Asyaya kadar uzanan geniş coğrafyadaki komşuluk ilişkileri incelenmektedir. Bu çalışmanın, ABnin komşularına yönelik uyguladığı politikalara kapsamlı bir bakış açısı getirerek Avrupa çalışmaları literatürüne yerinde ve değerli bir katkıda bulunacağına inanılmaktadır. Ayrıca, makalelerin çoğu ilgili komşu ülkelerde yaşayan uzmanlar tarafından yazılmıştır. Böylelikle, çalışmanın, AB güvenlik ve dış politikası üzerine yazılan mevcut literatüre yepyeni fikirler ve açılımlar getirmesi umulmaktadır. Bu kitap Avrupa Birliği dış politikasına ilgi duyan Uluslararası İlişkiler öğrencileri, akademisyenleri ve karar alıcılar için değerli bir referans kaynağı olmayı amaçlamaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu, Balkanlardan İran sınırına kadar olan bölgeyi yönetti ve aynı zamanda Ukraynadan Kafkasyaya kadar olan coğrafyayla da ilgilendi. Bugün dünyanın ilgisi gerginliklerin olduğu bu bölgeler üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu kitapta, başta Türkiyeden olmak üzere, bu geniş coğrafyanın farklı kesimlerinden akademisyenler, AByi etkileyen ve ABnin etkilediği sorunların çeşitli yönlerini incelemektedir. Bu inceleme, mutlu bir hikâye değildir ancak öğrenme eğrisinin bir parçasıdır. Bu çalışmanın literatüre önemli bir katkı olduğunu düşünüyorum.
Prof. Dr. Norman Stone, Bilkent Üniversitesi
Bezen Balamir Coşkun, Zirve Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Birgül Demirtaş, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. |