Kitap Tanıtımı |
İkinci Dünya Savaşında yıkılan Avrupa kıtasının yeniden imarı ve Avrupada tekrar bir savaş yaşanmasının önlenmesi amacıyla hayata geçirilmiş bulunan Avrupa Toplulukları, zaman içinde sınırlarını ve yetkilerini genişletmiş ve bu gün Avrupa Birliği adını almış uluslarüstü bir devletler birliği haline gelmiş bulunmaktadır.
Avrupa Birliği, hem yapısı hem de yetkileri itibariyle diğer uluslararası yapılardan farklılıklar arz etmektedir. Bu farklıların başında doğrudan seçimle işbaşına gelen bir parlâmentoya sahip olması ve üye devletler ile Birlik kurumlarının işlem ve eylemlerinin Avrupa Birliği hukukuna uygunluğu konusunda yargısal denetim yetkisine haiz bulunan bir yüksek yargı mekanizmasını ihtiva etmesi gelmektedir.
Bu çalışmamızda, Avrupa Parlâmentosu ve Parlâmentonun Temsil Yeteneğini inceleyerek Avrupa Birliğini oluşturan en önemli kurumlardan Parlâmentonun, günümüz demokrasi anlayışıyla ne ölçüde uyumlu bir oluşum ve işleyiş mekanizmasına sahip olduğunu araştırdık. Çalışmamızın Lizbon Reform Antlaşmasıyla değiştirilen Kurucu Antlaşmalar kapsamında yapılan yenilikleri ihtiva etmesi sebebiyle faydalı olacağını ümit ediyoruz. |