Kitap Tanıtımı |
Başlangıçtan Günümüze Avrupa Birliği Kurumları
Avrupa Birliğinin işleyişiyle ilgili en önemli hususlardan biri de kurumlardır. Kurumlar arasında kuşkusuz en önemli yer Devlet ve Hükümet Başkanlarından oluşan Avrupa Konseyinindir. Ancak rutin işleyişe bakıldığında karar alıcı organlar olan Bakanlar Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve Komisyonun ön planda olduğu görülecektir. Hatta bu noktadan hareketle bazı yazarlar bu üç kurumu kastederek kurumsal üçgen (triangle institutionnel) deyimini kullanmaktadırlar. Karar alma mekanizmasında etkin konumdaki kurumlar bir kenara bırakılacak olursa bu mekanizmanın denetiminin de bir hayli önemli olduğu görülecektir. Bu noktada Adalet Divanı ve Sayıştay gibi kurumların oynadıkları roller oldukça önemlidir. Tabi tüm bunlara ilaveten ekonomik ve parasal birlik kapsamında Avrupa Merkez Bankasının yeri doldurulamaz.
Bununla birlikte Avrupa Birliği kurumları ülkemizde daha ziyade Olli Rehn ya da tefan Füle gibi genişlemeden sorumlu komiserler vasıtasıyla ve Türkiyenin Avrupa Birliğine adaylığı bağlamında gündeme gelmektedir. Bu da doğal olarak kurumların Avrupa Birliğinin genişlemesi sürecindeki -ve birazda medyatik- rolüne dikkatleri çekmektedir.
Oysa kurumların genişleme dışında daha birçok faaliyetleri bulunmakta ve kurumlar Avrupa Birliğinin işleyişinde oldukça önemli bir misyona sahiptirler. Bu noktada Türkiyenin Avrupa Birliğine tam üyeliği eğer bir gün gerçekleşirse en etkin olması gereken yerlerden biri de kurumlardır. İşte bu noktada kurumlarla ilgili en küçük ayrıntı bile oldukça büyük bir önem kazanmaktadır. 1951 tarihli Avrupa Kömür-Çelik Teşkilatı Yüksek Otoritesinden bugüne kadar kurumların oluşum, işleyiş ve yetkilerindeki değişim ve gelişimin ele alındığı bu çalışma böyle bir kaygıdan yola çıkarak hazırlanmıştır. |