Kitap Tanıtımı |
İnsanların ve devletlerin hayatında; bugünü anlamak, değerlendirmek ve geleceğe yönelik tahmin veya öngörülerde bulunabilmek için mutlaka geriye dönüp bakmak ve geçmişteki hataların tekrar etmemesi için de yine geçmişte yaşanmış olaylardan ders çıkarmak gerekir. Çünkü, milletlerin ve devletlerin dünü, bugünü ve yarını birlikte bir bütünü oluşturmaktadır. Bunu bilmek ise ancak, tarih bilimi ve tarih bilinci ile mümkündür.
Türk tarihi de bir millet ve devlet tecrübesi olarak hiçbir devlet ve millette görülmeyecek kadar olay, tecrübe ve zenginlikler barındırır. Bu yönleriyle adeta milletler ve devletler tarihinin her döneminde önemli bir aktörü durumunda ve hep merkezinde olmuştur. Özellikle 20. yüzyılın ilk yarısında, ülkesi ve toprakları düşmanlarca işgal edilmiş ve işgallere karşı millet olarak topyekün yapılmış savaşın ardından başarıya ulaşılmıştır. İşte, bu Milli Mücadele, bir milletin bağımsızlığına sahip çıkarak yaşamasının yanısıra diğer milletlere örnek teşkil etmesi bakımında da oldukça önemlidir.
Mustafa Kemal Atatürk ün önderliğinde bütün imkansızlıklara rağmen başarıya ulaşan Milli Mücadele, askeri aşamasından sonra da devam etmiş, aklın ve bilimin ışığında, çağdaş medeniyet seviyesine ulaşmak için devlet ve toplum yapısında köklü değişiklikler için çok önemli adımlar atılmıştır. Türk tarihinin son dönemini ve önemli bir kısmını oluşturan söz konusu modernleşme gayretleri bu günlere nasıl gelindiğini bilmek ve günümüzü daha iyi anlayabilmek için çok önemlidir.
Bu çalışma esasen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Dersi ile ilgili bir ders kitabı niteliğinde olmayıp, dersin içeriğini de kapsayacak şekilde ve bunun da ötesinde, yakın tarihimizle ilgili bir çok detayı da içerecek biçimde planlanmış ve günümüzdeki gelişmeler arasındaki ilişkiyi kurma noktasında da genel değerlendirmeler yapılmıştır.
Diğer yandan çalışmanın içeriği ve amacıyla ilgili birkaç hususu da belirtmek gerekir. Bunlardan birincisi; yakın tarihimizle ilgili bir çok yeni çalışmaların ve bilimsel araştırmaların yapılması ile bu çalışmalarda yeni ve farklı bakış açılarının ortaya çıkmış olmasıdır. Dolayısıyla, bizim buradaki hedeflerimizden biri yakın tarihimize farklı konular ilave etmek suretiyle yeni bir bakış açısı getirmekten ibarettir. Bunlar yapılırken amacımız; iddialı olmaktan ziyade mütevazı da olsa literatüre küçük de olsa bir katkı sağlayabilmektir. İkincisi ise bu alanlarda çalışma yapacak olan araştırmacıların yakın tarihle ilgili genel literatüte aşina olmaları bakımından çalışmanın kaynakça bölümü oldukça geniş tutulması olmuştur. Özellikle Türk İnkılap Tarihi ve Atatürk İlkeleri konularında; birinci elden kaynaklar, resmi ve özel arşivler, bazı resmi yayınlar, döneme ilişkin resmi ve yerel gazeteler ile Milli Mücadele dönemine ilişkin anılardan yararlanılmış ve kaynakça bölümünde belirtilmiştir. Ayrıca bunların yanında, bu alanla ilgili araştırma ve incelemeyi içeren bir çok telif eserden yararlanılmıştır. Üçüncü husus ise, bu çalışmanın; içerik ve yöntem olarak bilimsel hüviyetinin yanında, genel okuyu kitlesine ve konunun ilgililerine de fayda sağlayacak şekilde planlanarak hazırlanmasıdır.
Bütün çabalarımıza rağmen bu çalışmada gözden kaçan hususlar ve eksikliklerin olacağı muhakkaktır. Bu hususların da gelecek eleştiriler doğrultusunda sonraki baskılarda elden geldiğince düzeltileceğini belirtmekle birlikte, bu çalışmanın ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, minnet ve şükranlarınmızı sunuyoruz.
Her türlü sorumluluğun bölümü hazırlayan yazara ait olduğu, bu çalışmanın tarih bilimine ve tarihimize hizmet etmesini, ayrıca büyük önder Atatürk ün Gençliğe Hitabesi nde birinci vazife olarak belirttiği gibi -Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa- etmek görev ve misyonunu yüklediği Türk gençliğinde de tarih bilinci oluşturmasını diliyoruz. Ekim 2010. |