Kitap Tanıtımı |
Osmanlı Devletinin kuruluşundan itibaren güvenlik ve huzur ortamının temini, devletin üzerinde durduğu en önemli konulardan biridir.
Topraklarında subaşılar, yasakçılar, asesler, yeniçeriler, falakacılar, cebeciler, topçular, bostancılar, kollukçular, bekçiler gibi çeşitli gruplarla asayişi ve huzur sağlamayı amaçlayan Osmanlı Devleti, bu unsurlarıyla iç güvenlik sorununu çözüme ulaştırmıştır.
Osmanlı Devletinde özellikle yeniçeriler, başkent İstanbulun güvenliğinden sorumluydu. Yeniçeri Ocağının kapatılmasından sonra Asakir-i Mansûre ve Asâkir-i Redife birlikleri İstanbul ve taşranın güvenliğini sağlama görevlerini de yürütmeye başlamışlardır.
Daha sonra İstanbul şehrinin güvenlik işleri Tophâne-i Amire Müşirliği ne ve buraya bağlı askeri birliklere bırakıldı.1844 tarihinde polis Nizamnâmesi hazırlanmasıyla Polis Nezareti adı verilen bu teşkilat sadece İstanbul şehri sınırları içinde görevlendirildi. Bugünkü polis teşkilatımızın temeli de 16 Mart 1845 tarihinde atılmış oldu.
Asayiş Berkemâl Polis Teşkilatının Kuruluşu ve Olay Yeri İnceleme Çalışmaları (1844-1920) kitabımızda, Polis Teşkilatının kuruluşu ile alakalı çok sayıda arşiv belgesinin yanında, dönemin şartlarına göre yapılan olay yeri inceleme çalışmalarını bulabilirsiniz. |