Kitap Tanıtımı |
Arapça öğretimi sürecinde sürekli tekrarlanan bir darb-ı meselde şöyle denir: ?Sarf, ilmin anasıysa nahiv de onun babasıdır." Bu darb-ı mesel temelde bir Kur'an ayeti üzerinden geliştirilmiş gibi görünmektedir. Zira Bakara Sûresi 223. Ayette kadınlar, erkeklerin tarlaları olarak nitelenmektedir.
Bu teşbihle kast olunan mana şöyle olmalıdır: Nasıl ki tarlanın mahsul vermesi ancak tohum ile mümkün olur; sarf ilminin mahsulü de ancak nahiv ilmiyle gerçekleşir. Başka bir ifadeyle Sarf; içine tohumun ekildiği ve kendisinden bir takım ürünlerin çıkması beklenen tarla misalidir. Nahiv ise bu tarlaya ekilen ve ürün elde etmeyi sağlayan tohum misalidir. Tarlanın ve tohumun kalitesi, ürünün de kaliteli olmasını sağlayacaktır. Ortaya koyduğumuz bu eserin tarlası daha önce hazırlamış olduğumuz Sarf-1 ve Sarf-2 kitaplarıdır. Tohum ise Nahiv kitaplarımızdır. Bu eserler birbirlerini takip eden zincir halkaları misalidir. Eksik olan herhangi bir halka, beklenen düzeyde bir başarının elde edilmesi umudunu zayıflatacaktır.
Sarf ilmi ile oluşan birikim ve müktesebâtın taçlanması nahiv ilmi sayesinde gerçekleşecektir. Nahiv ilmi serisi de toplam iki kitaptan oluşacaktır ve bu kitap Nahiv ilmi serisine başlayan tüm Arapça sevdalılarına başarı diliyoruz. |