Kitap Tanıtımı |
A. Baki Tuğ, 1937 yılında Gümüşhane'nin Şiran ilçesi Örenkale (Kuzan) köyünde doğdu. İlköğrenimini Şiran'da, orta öğrenimini de Trabzon'da bitirdi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1961 yılında mezumoldu ve Hâkim Teğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin saflarına katıldı.
Meslek hayatına atıldıktan sonra Medeni Hukuk dalında Yüksek Lisans ve Ceza Hukuku alanında da Doktora yaptı. Sırasıyla Jandarma Genel Komutanlığı Adli Müşavirliğinde Hâkim ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde Cumhuriyet Savcısı olarak devlet hizmetinde bulundu. 1971 yılında Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı'na atandı ve 12 Mart döneminde Hâkim Yüzbaşı rütbesiyle çeşitli davalarda görev aldı. Daha sonra 1974 yılında 3. Ordu Komutanlığı, 1977 yılında da Ankara 4. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı görevlerini yürüttü. 1980 yılında Hâkim Yarbay rütbesiyle Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi Başkanlığı'na atandı. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmaları dolayısıyla birer yıl, bir yıl da üstün sicilden kıdem aldı. Böylece zamanından üç yıl evvel Hâkim Albay rütbesine intisap etti. 1983 yılında kendi arzusuyla emekliye ayrıldı.
Emekli olduktan sonra siyasete atıldı ve 1983 yılında Büyük Türkiye Partisi'nin ve arkasından da Doğru Yol Partisi'nin kurucuları arasında yer aldı. Bu partilerin Genel İdare Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. BTPte Genel Sekreter Yardımcılığı, DYP'de Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 1991 yılında yapılan genel seçimlerde Ankara 4. Bölge'den milletvekili seçildi. TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanlığı ve 51. Hükümette Devlet Bakanlığı görevlerinde bulundu.
A. Baki Tuğun 12 Mart 1971: Türkiye Gerçekleri ve Soysai Davası ile 12 Mart 1971: Denizlerden Apo'ya adlı yayınlanmış kitapları bulunmaktadır. A. Baki Tuğ, evli ve üç çocuk babasıdır. |