Kitap Tanıtımı |
ALES; adayların akademik personel olma, yüksek lisans ve doktoraya başlama yeterliliğinin ölçüldüğü, sonuçlarına göre, öğretim üyesi yetiştirme programları alım işlemleri ile yurtdışına lisansüstü öğrenim görmek üzere gönderilecek adayların seçilme ve yerleştirme işlemlerinin yapıldığı bir sınavdır. Sınav kısa zaman zarfında çok daha fazla soruyu doğru cevaplama yeteneğini gerektirmesi sebebiyle kendine özgü bir yapıya sahiptir.
Nobel Akademinin uzman kadrosu tarafından hazırlanan ALES Temel Kitap, ALESin kendine özgü tavrını özümsemiş ve bunu hem içeriğine hem de planlamasına yansıtmış iddialı bir çalışmadır. Bu özgüven, ALES Temel Kitapın, ALES Dergi projemizin bir devamı olmasından ileri gelmektedir.
ALES Temel Kitap ALES içerik bölümlemesi esas alınarak hazırlanmıştır. Kitabın içeriği sınava, doğru hazırlanmada ve kitabını doğru kullanmada sizlere yol gösterici olacak bir çözümleme etrafında şekillenmiştir. Bu kapsamda Sözel Yetenek kısmı; Sözel Teknik, Temel Türkçe Konuları, Sözel Mantık, Hızlı Okuma ve Anlam Bilimi bölümlerine; Sayısal Yetenek kısmı ise Sayısal 1, Sayısal 2, Geometri ve Sayısal Mantık bölümlerine ayrılmıştır.
ALES Sözel Yetenek kısmında doğru cevap sayısını artırmanın en temel yolu, soru içerikleri ve biçimlerinin tanınmasıdır. Sözel Yetenek kısmı, soru içerikleri ve biçimlerinin tanınmasını sağlayacak olan Sözel Teknik bölümüyle başlamaktadır. Bu bölümde sınavdaki sözel soru türlerinin tümü incelenmekte, çıkmış sorular yardımıyla uzunca bir anlatım verilmektedir. Sonrasında gelen Temel Türkçe Konuları bölümü soruları kavramak için ihtiyacınız olan gramer temelini teknik açıdan kapatmaya çalışacaktır. Sözel Mantık bölümü; adayların Sözel bölümde cevaplamada en çok zorlandıkları ve süre kaybettikleri alandaki eksikliklerini gidermelerine yönelik hazırlanmıştır.
Sınavın Sözel Kısmında başarıda belirleyici olan bir diğer unsur hızlı okuma alışkanlığıdır. Hızlı okuma ve esasları kitapta Anlam Bilimi bölümü ile peş peşe sunulmaktadır. Bu sunum aynı zamanda hızlı okuma ve okumayı anlamlandırma açısından da pekiştireç işlevi görecektir. Hızlı okuma ve anlama ölçümünde sınav genel konu dağılımı anlam üzerine kuruludur. Soruların çok büyük bir bölümünde çözüm için gerekli olan araç anlamdır ve hızlı okumada da sorular anlamdan yola çıkılarak çözülebilmektedir.
ALES Sayısal Yetenek esas olarak iki ana bölüme ayrılmaktadır. Ancak Sayısal 1 ve Sayısal 2 şeklinde salt bir ayrım, sınava çalışmada yöntem belirleme açısından yeterli olmayacaktır. O nedenle Sayısal 1 ve Sayısal 2nin yanına Sayısal Mantık ve Geometri bölüm başlıklarını da çalışma planına eklemeli, sınava çalışırken bu başlık altındaki kaynaklara da başvurmalıyız
ALES Temel Kitapta, Sayısal bölüm ayrımı çıkmış sorular göz önüne alınarak yapılmış, çalışmayı kolaylaştırıcı bir içerik düzeni oluşturulmuştur. Sayısal 1 bölümünde temel matematik konuları ele alınmıştır. ALESin kavrama yeteneği ölçüyor olması bu bölümdeki anlatım çerçevesini oluşturmuştur. Sayısal 2 bölümünde ise seçicilik temelli sorular yer aldığından, matematiğe biraz daha fazla hâkim olmayı gerektirecek konulara yer verilmiştir. Bu noktada sınavda soru olarak karşımıza çıkmamış olsa da matematiğin bütüncül yapısının kavranması için taban aritmetiği gibi birkaç konu da işlenmiştir. |