Kitap Tanıtımı |
ÖNSÖZ
Türkiye Avrupada en fazla genç nüfusa ve işgücüne sahip bir ülkedir. Aynı zamanda bilgi toplumu olma ve Atatürkün hedef olarak gösterdiği Çağdaş uygarlık düzeyi ne erişme yolunda yoğun bir çaba içerisindedir. Bu nedenle birçok alanda nitelikli insan gücüne gereksinim duymaktadır. Bu gereksinimi karşılama görevi ise eğitim sistemine ve okullara verilmiştir.
Bu süreçte Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) ülkemizde lisansüstü eğitim görmek isteyenler, üniversitelerde akademik kadrolarda görev almak isteyenler ve bazı kurum ve kuruluşlarda görev almak isteyenler için belirleyici bir sınav olma özelliğini kazanmıştır. ALES bir tür hız sınavıdır. Adayların bazı zekâ alanlarını verilen sınırlı bir süre içerisinde işleterek en uygun ve hızlı kararı verme yeteneğini ölçen bir sınavdır. Bu kitap adayların Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavına hazırlık sürecini en etkili ve verimli biçimde değerlendirmelerini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Kitabın hazırlanmasına yön veren temel ilkeler;
Bireysel çalışma stratejilerine uygun anlatım düzenlemeleri,
Sınavın kapsamına ve soruların yapısal özelliklerine uygun konu alanları,
ÖSYMnin kullandığı soru formatının tanıtımını yapma,
Konuları derinlemesine öğrenme, pratik yöntemlerle konuları ele alma ve soruları çözümleme tekniklerini geliştirme,
Çok sayıda soru ve çözümlemeleri üzerinden zekâ alanlarını geliştirme,
Öğrenciler arasındaki bilgi ve seviye farklılıklarının giderilmesine yönelik bireyselleştirilmiş öğretim düzenekleri ve adayların sistematik gelişimlerini sağlayacak öğretim düzeneklerine yer verilerek belirlenmiştir.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Sınavı (ALES) ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez yapılmaktadır. Sınavda 100 sorudan oluşan Sayısal 1 (50 soru) ve Sayısal 2 (50 soru) testleri ile 100 sorudan oluşan Sözel?1 (50 soru) ve Sözel?2 (50 soru) testleri yer almaktadır. Testin tümüne verilen cevaplama süresi 180 dakikadır. ALES puanı 100 puan üzerinden hesaplanmakta ve adaylara aşağıdaki puan türleri verilmektedir:
Sayısal?1 SP Sayısal?2 SP Sözel?1 SP Sözel?2 SP
Sayısal AP 0,35 0,35 0,3 ?
Sözel AP 0,2 ? 0,4 0,4
Eşit AP 0,4 0,2 0,4 ?
Ağırlıklı puanlar hesaplandıktan sonra bu puanlar, aşağıdaki formül kullanılarak, 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.
ALES Puanı = 70 +
ALES : Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı
AP : Adayın ağırlıklı puanı
X : Ağırlıklı puanların ortalaması
S : Ağırlıklı puanların standart sapması
B : Ağırlıklı puanların en büyüğü
Yargı Yayınevi birçok alanda yayınlamış olduğu sınavlara hazırlık ve kaynak kitapları ile öğrencileri başarıya ulaştırmanın verdiği haklı gururu yaşamakta, bununla birlikte titiz ve sorumlu bir anlayışla hazırlamış olduğu bu kılavuz kitabı sizlere sunmaktadır.
Bu kitabın yayınlanmasına katkıda bulunan Yargı Yayınevi sahibi Yılmaz Ulaş KAVASa, dizgi birimine ve Yargı Yayınevi Kurumsallaşma Koordinatörü Engin POLATa teşekkür ederim.
Başarı dileklerimle
EDİTÖR
Öğr. Gör. Hasan Can OKTAYLAR |