Kitap Tanıtımı |
Ülkemizde kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenmiş olan suçlar hakkında, yasalar çerçevesinde gerekli olan işlemleri yapmakla görevli ve yetkili olan kolluk kuvvetlerinin, yukarıda sayılan görevlerini ve bu görevlerle ilgili yetkilerini iyi bilmesi ve bu görevleri ifa sırasında yetkilerini doğru ve yerinde kullanması gerekmektedir.
İnsanların birbirleriyle anlaşabilmesi ve kendi aralarında iletişim kurabilmesi için kullanmış oldukları kelime ve kavramlar her gün biraz daha artmakta, bu kelime ve kavramlara yüklenen anlamlar da değişmekte ve çoğalmaktadır. Kolluk kavramı da zaman içerisinde bu kurala bağlı olarak, insanların ihtiyaç ve arzuları doğrultusunda yeniden tanımlanmış, bu kavrama yeni anlam ve fonksiyonlar yüklenmiştir. Ülkemizde kolluk kavramının tanımı ve görevleri konusunda son zamanlarda en belirleyici etken A. B. uyum süreci, bu süreçte çıkarılan uyum yasaları olmuştur.
Kolluğun görevlerinden biri olan adli kolluk görevi, A. B. ne uyum sürecinde, değişen mevzuat doğrultusunda yeniden düzenlenmiş ve yapılandırılmıştır. Bu yeni yapılanmada adli kolluğun suça müdahalede görev ve yetkileri değişen konsepte uygun olarak tanımlanmış ve bu doğrultuda görevlendirme yapılmıştır. Adli kolluk görevi Cumhuriyet Başsavcılarının emir ve talimatları doğrultusunda Adli Kolluk Yönetmeliği ve ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirilecektir. Bu görevin özünü; delilden sanığa ulaşma sistemi oluşturmaktadır. Kolluğun suç soruşturmasında kullanmış olduğu yol ve yöntemler bu yeni sisteme uygun olmalıdır. Sanıktan delile ulaşma ve hukuka aykırı delil elde etme suç soruşturmasında yasaklanmış ve bu konuda ciddi yaptırımlar getirilmiştir.
Bu eser; resmi-mesleki yazışma kuralları ve kolluğun, suç soruşturmasında değişen mevzuat doğrultusunda izleyeceği yol ve yöntemleri uygulamalı olarak göstermek suretiyle Polis Meslek Yüksek Okulları ve Güvenlik Bilimleri Fakültesi müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır. Karakol ve adli kolluk hizmetlerini yürüten birimler için mutlaka başvurulması gereken bir kaynak eser niteliğindedir. Kolluk birimlerinin resmi-mesleki yazışma ve adli-idari soruşturmalarda izlemesi gereken yol ve yöntemler, yasalar, yönetmelikler ve genelgelerle gösterilmeye çalışılmıştır.
Kitap yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde resmi yazışma kuralları, ikinci bölümde mesleki raporlar, üçüncü bölümde dilekçeler ve bilgi edinme hakkı kanunu ile ilgili uygulamalar, dördüncü bölümde EGM kullanılan defterler, beşinci bölümde tutanaklar, altıncı bölümde adli suç soruşturması ve kabahatler kanunu, yedinci bölümde ise memur disiplin ve ceza soruşturmasına yer verilmiştir. |