Kitap Tanıtımı |
Maliye Bakanlığının yeniden yapılanma süreci içerisinde gerek kurum içi ve gerekse kurum dışından personel alımı hızla devam etmektedir. Teşkilatımız bu noktada, Devlet Memurları Kanununun 3 temel ilkesi olan liyakat, kariyer ve sınıflandırma çerçevesinde unvanlar arası geçiş kolaylığı sağlanmakta ve periyotlar halinde kurum içi yükselme sınavları açmaktadır.
Bu nedenledir ki Maliye Bakanlığı her yıl Mesleki Eğitim Kursları yanında kurum içi yükselme sınavları ile büyük bir okul olma özelliği taşımaktadır. Vergi Dairesi Başkanlıkları da eğitim müdürlükleri aracılığıyla bu sürece olumlu katkı sağlamakta ve dönemler halinde eğitim programları düzenlemektedir. Bu eğitim sürecinde yer alan biri olarak sınava hazırlanan birçok personel tarafından dile getirilen konu, güncel ve toplu gelir ve gider mevzuat setinin olmayışı noktasındaki serzeniş idi. Bu eksiklik karşısında ve mesleki sınavlara hazırlanan meslektaşlarımın elinde güncelliğini kaybetmiş kitapları görünce meslek sınavlarına yönelik olarak 3000 Soruda Gelir ve Gider Mevzuatı Soru Bankasını hazırlama fikri bende doğmuş ve 2008 yılında kaleme aldığım bu kitap teşkilatın her kademesinde takdir toplamış ve zaman geçmeden tükenmiştir.
Belirtmek isterim ki, kurum içi açılan Vergi Dairesi Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Personel Müdürlüğü, Saymanlık Müdürlüğü, Muhasebe Müdürlüğü ve Yardımcılıkları ile Muhasebe Uzmanlığı, Milli Emlak Uzmanlığı, Gelir Uzmanlığı ve İç Denetçilik sınavlarının temel özelliği çoktan seçmeli sorulardan oluşmasıdır. 2008 yılında kaleme aldığım 3000 Soruda Gelir ve Gider Mevzuatı Soru Bankası Gelir ve Gider şeklinde ayrıma tabi tutulmuş, 2011/temmuz mevzuatı esas alınarak güncellenmiş ve kitabımız konu anlatımlı-açıklamalı bu hali ile sizlerin beğenisine sunulmuştur.
Devlet Memurları Kanunu 25/02/2011 tarih ve 6111 sayılı Kanunla birçok değişikliğe uğramış ve köklü reformlar içermiştir. En önemlisi sicil uygulamasından vazgeçilerek performans odaklı anlayışa kavuşmuştur. Bu değişiklikler ışığında kitabımızda yer alan sorular güncellenmiş ve açıklamalı haliyle kitabımıza yeni formasyon kazandırılmıştır.
646 sayılı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının Kurulması amacıyla bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Kanun Hükmünde Kararnemeye göre Hesap Uzmanlığı, Maliye Müfettişliği, Gelirler Kontrolörlüğü ve Vergi Denetmenliği unvanları kaldırılmış olup Vergi Müfettişliği ünvanı ihdas edilmiştir.Bu nedenle kitabımız 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde yeni düzenlemeye göre uyarlanmıştır.
Bu kapsamda yeni çalışmamız olan Açıklamalı 1000 Soruda Gider Mevzuatı kitabımız başta Muhasebe Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Personel Müdürlüğü, Şube Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü, Saymanlık Müdürlüğü, Muhasebe Uzmanlığı, Milli Emlak Uzmanlığı ve İç Denetçiler gibi gider ağırlıklı kurumlar ile Mesleki Eğitim Kursları, Vergi Dairesi Müdürlüğü ve Gelir Uzmanlığı için son değişiklikler esas alınarak hazırlanmıştır.
Kitabımız, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 6245 Sayılı Harcırah Kanunu, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 178 Sayılı KHK, 5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığı Teşkilat Kanunu ve Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliği İle Otomasyonlu Vergi Daireleri İşlem Yönergesi olmak üzere toplam 1000 sorudan oluşmaktadır.
Kitabımın hazırlanması aşamasında bana destek olan meslektaşlarımı unutmam büyük haksızlık olur. Kitabımı yetişmemde emeği geçen üstatlarıma ve mesai arkadaşlarıma ithaf eder, kitabımın okurlara faydalı olmasını dilerim. İstanbul- 2011- Ağustos
Muharrem ÖZDEMİR
Vergi Müfettişi |