Kitap Tanıtımı |
Cumhuriyet tarihimizin 7. referandumu olan 16 Nisan 2017 referandumuyla parlamenter hükümet modelinden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemine geçilmesi kabul edilmiş, bu çerçevede 1982 Anayasasında çok kapsamlı ve önemli değişikliklerin üç aşamalı olarak yürürlüğe girmesi öngörülmüş, nihai olarak 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve TBMM Seçimleriyle değişikliklerin tamamı yürürlüğe girmiştir.
1982 Anayasasının başından beri yapılan 19 değişiklikten en kapsamlısı olan 16 NİSAN 2017 DEĞİŞİKLİĞİ İLE 1982 ANAYASASININ 18 MADDESİ DEĞİŞMİŞ, 16 MADDESİ TAMAMEN KALDIRILMIŞ, TOPLAMDA İSE 70 DEĞİŞİKLİK YAPILMIŞTIR.
Bu çerçevede, 24 Haziran 2018 tarihi itibariyle tamamı yürürlüğe giren, Anayasada madde ve cümlelerin ötesinde sadece ilave ve çıkarmalar biçiminde kelimelerde bile yapılan bu denli ciddi ve yoğun değişiklikler, çoğu kez konunun uzmanları tarafından bile karıştırılabilmekte, tereddütler yaşanmaktadır.
Binaenaleyh, bu kitapta:
Öncelikle 24 Haziran 2018 tarihi itibariyle tamamı yürürlüğe giren Anayasa değişiklikleriyle ilgili tereddüt ve belirsizlikleri tam olarak gidermek için, sadece kelimelerde yapılanlar dâhil olmak üzere her bir yeniliği sistematik olarak sırasıyla ve net biçimde önceki haliyle karşılaştırarak, ilga edilenlerin üzerini çizip yeni gelen hüküm ve ibareleri önemine göre altını çizerek, koyu ya da büyük harfle yazarak vurguladık.
Gereken her yerde değişikliklerin alt kısmına, bunların önemini, anlamını ve farkını karşılaştırmalı olarak izah eden, dikkat edilmesi gereken hususları vurgulayıp özetleyen AÇIKLAMALAR koyduk.
Anayasa değişikliği ile ilga edilen hükümleri tek tek sıraladık. Sonrasında, sadece 16 Nisan 2017 referandumuyla kabul edilip 24 Haziran 2018 seçimleriyle yürürlüğe giren Anayasa değişikliklerinin her birini, sağlam biçimde öğrenilmesi için nokta atışı denebilecek şekilde formüle ederek özetledik.
Daha sonra sadece yeni Anayasa değişikliklerinin tamamını kapsayan 160 adet yeni test sorusuyla, hiçbir ibare ve kelimeyi bile ihmal etmeden, değişikliklerin sorularla tekrar edilip muhkem biçimde kavranmasını ve iyice hazmedilmesini sağlamaya çalıştık.
Nihayet, sadece değişikliklere odaklandığında, Anayasanın değişmeyip aynı kalan kısımlarının neler olduğu konusunda tereddütler belireceği için, 24 Haziran 2018 seçimleri sonrası 1982 Anayasasının değişen ve değişmeyen hükümleriyle nihai halini sistemli bir bütün olarak özetleyen, önemli ve bilinmesi şart olan hususları özel olarak vurgulayan ve akılda kalması gereken hassas noktalarla ilgili ipuçları veren tablolardan oluşan Anayasa Hukukunun yeni versiyonuyla bir ilk olacak genel son tekrar bölüme yer verdik.
Başta KPSS, Kaymakamlık, Hâkimlik, Maliye Bakanlığı sınavları olmak üzere bütün meslek sınavlarına hazırlanan adaylara ve tüm okuyuculara yararlı olması dileklerimle...
PROF. Dr. Ahmet NOHUTÇU
İçindekiler
-24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve TBMM Seçimleriyle Yürürlüğe Giren Yeni Anayasa Değişiklikleri Kapsamında Kaldırılan Hükümler
-16 Nisan 2017 Referandumuyla Kabul Edilip 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve TBMM Seçimleriyle Yürürlüğe Giren 1982 Anayasası Değişikliklerinin Tümünün Nihai Hali
-Genel Esaslar
-Temel Haklar ve Ödevler
-Yasama
-Yürütme
-İdare
-Yargı
-Ekonomik Hükümler - Bütçe
-24 Haziran 2018 Seçimleri Sonucu Yeni Anayasa Değişikliği ile Yeni Gelen ve Değişen Hükümlerin Özetleri
-160 Soruluk Anayasa Hukuku - Vatandaşlık Testi (Sadece 16 Nisan 2017 Referandumuyla Kabul Edilip 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve TBMM Seçimleriyle Yürürlüğe Giren 1982 Anayasası Değişikliklerinin
Tümünün Nihai Halini Kapsayan 160 Yeni Test Sorusu)
-160 Soruluk Anayasa Hukuku - Vatandaşlık Testinin Cevapları
-24 Haziran 2018 Seçimleriyle Yürürlüğe Giren Değişiklikler Çerçevesinde Tüm Anayasa Hukuku ve Vatandaşlık Bilgisinin Özet Son Tekrarı
-Yasama
-Yürütme
-Yargı
-Ekonomik ve Mali Hükümler
-Temel Haklar ve Ödevler
-Anayasal Kavramlar ve Tarihçe |